Chinese dwerghamsters..

De chinese dwerghamster is de enige langstaart dwerghamster die gehouden word. Door deze langere staart en hun slankere bouw zijn de chinese dwerghamsters heel goed in klimmen. Ook worden ze een stuk ouder als andere hamsters 3 tot 4 jaar moeten ze makkelijk kunnen halen. Ze leven langer, maar ze doen er ook langer over om op te groeien. Ze kunnen ontzettend tam worden, maar in tegenstelling tot de rus gaat hier wel meer tijd en energie in zitten. Het zijn solitaire hamsters die enkel om te fokken samen gehouden worden. Helaas zijn ze niet heel gewild als huisdier (oa omdat de mannen nogal groot geschapen zijn) en ook zijn het niet de makkelijkste hamsters om mee te fokken, hierdoor kom je ze slechts zelden tegen in dierenwinkels en zijn er zeer weinig fokkers van deze soort.

 

De chinese dwerghamsters zijn eigenlijk de hamsters van mijn man, Peter de Vries, maar aangezien ik verantwoordelijk ben voor de verzorging heb ik toch besloten ze een pagina op mijn site te geven.

De kleuren van mijn chinese dwerghamsters

Wij fokken op dit moment voornamelijk gevlekt en wit DO, maar zo nu en dan hebben we ook wildkleur hamsters

Wildkleur, dit is de kleur die de hamster heeft als er geen kleur mutaties tot uiting komen. 

Gevlekt (Dsds), een dominant gen wat zorgt voor deze prachtige tekening.

Wit (DsDs), als een hamster twee genen voor gevlekt heeft dan krijg je de witte chinese dwerghamster. Van oorsprong is het gen gelinkt aan een lethale factor, dat wil zeggen dat dieren die dit gen twee keer hebben niet levensvatbaar zijn. Deze hamsters stierven tijdens de zwangerschap af en werden weer door het lichaam opgenomen, over de jaren heen gebeurde het steeds vaker dat er af en toe toch eentje geboren werd.. In het begin waren deze witte jongen altijd kleiner en zwakker als de rest van het nest, nu na 20 jaar fokken zijn ze net zo sterk en gezond als hun gekleurde nestgenootjes.