Fokken..

Wat is er nou leuker dan zelf een nestje kleine hamstertjes te zien opgroeien?
Ja, elk nestje opnieuw kan ik weer intens genieten! Toch is fokken niet altijd leuk, dus is het verstandig om eerst over een paar punten na te denken..

1: Heb je voldoende tijd, ruimte en geld voor een nestje?
Op zich vallen tijd en geld erg mee, tenzij er complicaties zijn waardoor je dierenarts kosten moet maken. Ruimte is vooral nodig om de fokdieren goed te kunnen huisvesten en ook de jongen zullen ergens moeten verblijven tot ze naar een nieuwe eigenaar gaan..

2: Beschik je over de minimale basis kennis om te kunnen fokken?
Dit gaat zowel om de kennis om de volwassen dieren goed te kunnen houden, bijvoorbeeld zijn het sociale dieren en wat voor hok is het beste.. Als over kennis met betrekking tot het fokken zelf, bijvoorbeeld wanneer kunnen de jongen bij de ouders weg en wanneer moeten ze op geslacht gescheiden worden etc.. Uiteraard is ook het bepalen van het geslacht een belangrijk onderdeel, hier heb ik verderop nog een paar foto's toegevoegd om het verschil te kunnen zien tussen een man en een vrouw.

3: Zijn jouw dieren fokgeschikt?
Wat weet je over de achtergrond van jouw dieren? Fokgeschikte dieren komen van fokkers die weten waar ze mee bezig zijn en je meer kunnen vertellen over de achtergrond van jouw dieren. Zeker als beginnend fokker is het belangrijk om te beginnen met dieren waarbij er geen vervelende problemen voorkomen in de lijn. Naast de achtergrond kijk je natuurlijk ook naar de leeftijd van de ouder dieren, zijn ze niet te oud of te jong en zijn ze fit genoeg om een nest jongen groot te brengen.

4: Kan je alle jongen kwijt?
Zeker als beginnend fokker kan het soms moeilijk zijn om jonge dieren te verkopen.. Over het algemeen worden er heel wat russische dwerghamsters aangeboden op bijvoorbeeld marktplaats.. Hierdoor is het niet altijd makkelijk om nieuwe baasjes voor de jongen te vinden. Hou er rekening mee dat een nest gemiddeld uit 6 tot 8 jongen bestaat, als je deze niet allemaal kan plaatsen wat doe je dan?

5: Kan je omgaan met tegenslag?
Helaas brengt fokken soms ook risico's met zich mee.. Soms kan een onervaren moeder jongen gaan opeten. Het komt wel eens voor dat een moeder niet genoeg melk geeft. Ook kan de bevalling niet goed gaan waardoor je zowel de jongen als de moeder verliest. Verder kan het gebeuren dat er één of meer "achterblijvers" in een nest zitten. Dit zijn jongen die duidelijk kleiner zijn als de rest van het nest, vaak gaan deze vanzelf dood en anders zullen het over het algemeen zwakkere dieren blijven.. Als je fokt met goede dieren komt het zeker niet vaak voor, maar het risico dat het niet loopt zoals gepland kan je helaas nooit 100% uitsluiten..

Vijf keer met “Ja” kunnen antwoorden?
Gefeliciteerd, je kan nu serieus gaan nadenken over het eerste nest!
Mijn tip: Zoek een hobbyfokker waar je je eerste koppel kan halen, een goed begin is het halve werk en kan zeker bij het fokken een hoop leed voorkomen. Heb je een hobbyfokker bereid gevonden jou aan een koppel te helpen, dan heb je direct ook iemand waar je om advies en eventueel wat begeleiding kan vragen.

Hobby fokker worden?
De eerste jongen zijn geboren en je merkt dat je meer wil? Iedere fokker is ooit met één nestje begonnen, helaas zijn er tegenwoordig veel mensen die iets lijken te hebben tegen nieuwe fokkers. Met name op facebook word je al snel aangevallen omdat er al genoeg mensen zijn die zomaar "pretnestjes" fokken.. Jammer want in mijn ogen is het alleen maar goed als meer serieuze fokkers zijn. Op die manier kunnen mensen makkelijker aan verantwoord gefokte dieren komen, maar ook kan je als fokkers onderling dieren uitwisselen en bij tegenslag elkaar helpen! Bereid je goed voor, zorg voor dieren van een goede achtergrond en denk na voor je een koppel samen zet. Wat betreft het aanhouden van jongen en hun verwantschap, zelf gebruik ik ZooEasy om stambomen bij te houden. Hierin kan je al je hamsters zetten met alle gegevens die je belangrijk vind.

Nog vragen?
Geen probleem, ik help je graag verder..

Stap 1
De plannen voor een nestje zijn gemaakt.. Nu word het tijd om eens goed in te lezen over het fokken. Hoeveel hokken heb je nodig? Hoeveel jongen kan je verwachten? Wanneer gaan ze bij de ouders weg en waar laat je ze?

Stap 2
De ouders.. Het spreekt voor zich dat de ouders fokgeschikt moeten zijn, maar heb je verder nog een doel? Wil je bijvoorbeeld een leuk gemengd nestje met meerdere kleuren of zou je uiteindelijk mee willen doen met een knaagdier keuring? Het is in elk geval aan te raden om je eerste nestje te fokken met dieren afkomstig van een hobbyfokker. Geef duidelijk aan dat je graag wil fokken en wees niet bang om advies te vragen. Iemand die echt fokt omdat het een passie is zal met liefde alle vragen beantwoorden..

Stap 3
Ik koppel mijn russen al jong, mijn voorkeur is dat de vrouw wat al wat ouder en groter als de man. Op deze manier bepaald de vrouw wanneer ze klaar is voor een eerste nest. Op deze manier zullen de hamsters elkaar vrijwel altijd accepteren en kan je ze zonder problemen samen houden. (Wil je volwassen hamsters koppelen is het aan te raden om te wachten tot een vrouw willig is, koppelen van volwassen dieren is helaas niet zonder risico, dus zorg dat je op tijd kan ingrijpen als ze gaan vechten.) Het komt wel eens voor dat koppels die je samen laat opgroeien gewoon gezellig samen leven, maar nooit een nest zullen krijgen, hier doe je helaas niets aan. Meestal zal een vrouw zich laten dekken als ze 3 maanden oud is, sommige vrouwen wachten wat langer. Als je merkt dat de vrouw drachtig is en je wilt geen tweede nest, dan kan je de man weg halen. Zelf laat ik de man er wel bij zitten en helpt deze mee met de jongen. Als de vrouw nog voldoende in conditie is kan ze zich meteen een tweede keer laten dekken, mocht de conditie wat zijn teruggelopen dan laat ze zich over het algemeen pas weer dekken als haar conditie weer op peil is. In mijn ervaring werkt dit prima, maar mocht ik merken dat een vrouw het zwaar heeft dan haal ik uiteraard het koppel wel uit elkaar.

Stap 4
Jongen.. Het eerste nest is een feit, je hoort gepiep in het hok en de vrouw is opeens weer een stuk slanker geworden. Gefeliciteerd! Afhankelijk van de ouders zou je al kunnen kijken, als je twijfelt of de ouders het zullen accepteren dan kan je het best een weekje rust geven. Vanaf de eerste dag is het verschil tussen rode en zwarte oogjes al te zien, binnen enkele dagen zie je bij de donkere kleuren al pigment door de huid heen. Met een week begint de vacht echt goed door te komen. Rond dag 8 kan je het verschil tussen mannen en vrouwen heel duidelijk zien, bij vrouwen zie je nu nog kale ronde plekjes waar de tepels zitten, vanaf dag 10 is het dons ook door en lijkt alles weer op elkaar. Met twee weken gaan de oogjes open, de jonge hamsters zullen nu al af en toe even buiten het nest gaan en langzaam hun eerste hapjes nemen. Vanaf 3 weken oud mogen de jongen bij hun moeder weg, bij voorkeur houd je de jongen nog wel even samen zodat ze rustig zelfstandig kunnen worden. Vanaf 5 weken word het tijd om ze op geslacht te scheiden. Eventueel kan je de mannen nog samen houden tot ze een week of 12 zijn en vrouwen tot ze ongeveer 10 weken zijn, merk je echter dat ze ruzie krijgen dan word het toch tijd om ze eerder al een eigen verblijf te geven.

Bovenstaande foto is van een vrouw.. Over het algemeen zal je bij vrouwen niet veel twijfel hebben..

Dit is een jonge man, bij jonge mannen kan het soms wat onduidelijker zijn als vrouwen. Zelf hou ik dan ook aan "bij twijfel is het een man"! Het is tenslotte altijd beter om per ongeluk één vrouw in de mannen groep te hebben met mogelijk kans op één oops-nestje, als één man in de vrouwen groep en meerdere oops-nestjes. Gelukkig is het tegen de tijd dat ze geslachtsrijp zijn ook voor de minder ervaren mensen duidelijk te zien dat het een hamsterman betreft, ben je dus niet overtuigt dan kijk je een paar dagen later gewoon nog een keer..

Stap 5
Op eigen pootjes.. Het is zo ver, je heb een nestje met kleine hulpeloze roze wezentjes zien uitgroeien tot mooie hamsters. Je kan nu zelf nog een aantal jongen aanhouden als huisdier of om verder mee te fokken en de rest mag verhuizen.. Voor de russen hou ik een minimale verkoop leeftijd van 4 weken aan, op die manier weet ik zeker dat ze goed zonder hun moeder kunnen.

Tot slot..

Heb je toch nog vragen of misschien wil je advies of zelfs gewoon even gezellig praten over het fokken.. Voeg mij gerust toe op facebook