Russische dwerghamsters..

De russische dwerghamster is samen met de syrische hamster (goudhamster) een van de meest gehouden hamstersoorten die er zijn. Indien verantwoord gefokt maakt hun karakter ze ook zeer geschikt voor kinderen. Zo zullen ze nooit bijten en ze zijn goed bestand tegen de toch vaak wat knijpende kinderhanden, enkel vallen moet echt voorkomen worden. Zelf fok ik ze voornamelijk op karakter en gezondheid, daarna kijk ik pas naar de kleur van de hamsters. De jonge hamsters zitten verdeeld over verschillende groepen, hier blijven ze tot ze oud genoeg zijn om te verhuizen of tot ik besloten heb ze zelf aan te houden. Het klopt dus dat ik vele foto's heb waarop mijn hamsters in groepen te zien zijn, maar dit gaat echter alleen goed bij jonge hamsters en zullen op latere leeftijd zeker uit elkaar moeten! Hieronder zal ik in het kort wat vertellen over de kleuren van de russische dwerghamster en dan specifiek de kleuren die ik fok.

De wildkleur varianten

Dit zijn de kleuren waarbij de ticking in de haren afwezig is en je duidelijk de aalstreep en de bogen aftekening ziet..

Wildkleur, dit is de kleur die de hamster heeft als er geen kleur mutaties tot uiting komen. Wel is er een variatie in kleur, zo zijn er vrij lichte maar ook donkere wildkleuren.

Blauw wildkleur (dd), dit recessieve gen zorgt voor een verdunning van het pigment waardoor je een blauwgrijze hamster ziet.

Geel wildkleur (pp), net als blauw wildkleur ook weer een recessief gen. In dit geval is de pigment verdunning zo sterk dat zelfs het pigment uit de ogen is verdwenen. Hierdoor blijft er enkel nog wat geel pigment over in de vacht en heeft de hamster rode ogen.

Blue fawn (dd pp), dit is de combinatie van blauw en geel wildkleur. In feite krijg je dan een geel wildkleur hamster met een zacht blauw/grijze waas over zijn vacht.

De zwart varianten

Dit gen zorgt ervoor dat de hamsters eenkleurig worden, je ziet dus geen bogen aftekening meer en de aalstreep is slechts nog vaag zichtbaar..

Zwart (aa), ook dit is weer een recessief gen. Dankzij dit gen krijg je een bijna geheel zwarte hamster.. De oortjes en voetjes zijn altijd wit, daarnaast hebben ze een wit befje of keelvlek en vaak ook nog een witte buikvlek.

Russisch blauw (aa dd), in combinatie met blauw wildkleur krijg je een donker grijs/blauwe hamster.. Ook bij deze kleur zie je de witte voetjes en oortjes, befje/keelvlek en de witte buikvlek.

Dove (aa pp), in combinatie met geel wildkleur krijg je een hamster met lichtgrijze vacht waarover een bruine waas zichtbaar is, de ogen zijn rood.

Lilac RO (aa dd pp), in combinatie met blauw wildkleur en geel wildkleur zal de hamster zacht licht grijs zijn met rode ogen.

De merle varianten

Merle is een dominante tekening. Typisch is dat de aftekening op de wildkleur varianten vooral op de schouders en wangen duidelijk te zien is en in iets mindere mate op de rug, op de zwart varianten is de tekening vele malen sprekender en vanaf de wangen tot ver aan de achterhand zeer duidelijk te zien.

Wildkleur merle (Meme), dit gen geeft een gemarmerde tekening die met name op de schouders sterk aanwezig is. In tegenstelling tot parel kan je bij dit gen nog heel duidelijk de onderliggende kleur van de hamster zien.

Blauw wildkleur merle (dd Meme)

Geel wildkleur merle (pp Meme)

Bleu fawn merle (dd pp Meme)

Zwart merle (aa Meme), wat mij betreft komt merle op de zwart varianten het meest tot zijn recht. De dekkleur is prachtig gemarmerd en aan de onderkant zie je nog welke kleur er onder de merle tekening zit.

Russisch blauw merle (aa dd Meme)

Dove merle (aa pp Meme)

Lilac RO merle (aa dd pp Meme)

De bont varianten

Bont (??)
Ik heb een koppel bont kunnen overnemen van een bevriende fokker, genetisch kan ik er verder nog niet veel over zeggen. Hij heeft bonte dieren met veel wit en bonte dieren met erg weinig wit, naar zijn ervaring is het het best om deze gecombineerd te fokken. Twee dieren met veel wit koppelen kan zwakkere jongen opleveren..

Inmiddels heb ik ook de eerste bonte jongen uit dit koppel en deze gekoppeld aan jongen uit mijn huidige lijnen, ben benieuwd of ik hieruit ook al bonte jongen zal krijgen of enkel dragers. Mijn vermoeden is dat het een dominant gen moet zijn aangezien je uit twee bonte dieren ook effen jongen krijgt, daarnaast denk ik dat het twee verschillende vormen van bont zijn aangezien twee bonte dieren met veel wit problemen oplevert met jongen, wat duidt op een factor die enkel tot uiting komt als een jong twee van deze genen bezit. Voorlopig blijft het nog even bij hardop denken.

Huidige ervaringen:

Sterk bont x bont geeft jongen in:
- sterk bont
- bont
- effen

Sterk bont x effen:
-

Bont x effen:
-

effen x effen: (uit bont, dus mogelijk dragers?)

Wildkleur bont
Een jonge bonte wildkleur, deze heeft duidelijk niet heel veel wit

Blauw wildkleur sterk bont
Een mooie bonte hamster met veel wit.

Odd Eye

Odd Eye
Zo nu en dan heb ik bij de russen hamsters met twee verschillend gekleurde ogen. Dit verschijnsel heb ik zelf alleen nog ervaren bij de kleuren die normaal rode ogen hebben. In het verleden heb ik meerdere van de hamsters gehad, meestal met één rood oog en één zwart oog. Nu ik weer meer russen heb zitten ben ik opnieuw een odd eye tegengekomen in een van de nestjes, deze keer een geel wildkleur met een normaal rood oog en een robijnoog. Van dichtbij kan je zien dat er achter het donkere oog pigment vlekken zitten, dus het oog is niet geheel robijnkleurig. Hierdoor geloof ik dat odd eye gelinkt is of misschien wel een vorm is van mozaïek. 
Mozaïek is het verschijnsel van een donkere vlek op een licht gekleurde hamster, dit zijn waarschijnlijk kleine plekjes in de vacht waarop het genetische kleurgen niet actief is. Bijvoorbeeld een wildkleur vlek zomaar ergens op een parel hamster.. Op bovenstaande foto is midden op de kop van de hamster ook een plek met veel pigment te zien, niet zo donker als bij een wildkleur maar toch duidelijk donkerder als bij een normale geel wildkleur.

Omdat ik graag met eigen foto's van eigen hamsters werk, zijn er nog een paar kleuren waarbij de foto ontbreekt. Het zijn kleuren die in mijn lijnen tevoorschijn kunnen en zullen komen, dus uiteindelijk zullen alle kleuren van bijpassende foto voorzien worden.