Russische dwerghamsters..

De russische dwerghamster is samen met de syrische hamster (goudhamster) een van de meest gehouden hamstersoorten die er zijn. Indien verantwoord gefokt maakt hun karakter ze ook zeer geschikt voor kinderen. Zo zullen ze nooit bijten en ze zijn goed bestand tegen de toch vaak wat knijpende kinderhanden, enkel vallen moet echt voorkomen worden. Zelf fok ik ze voornamelijk op karakter en gezondheid, daarna kijk ik pas naar de kleur van de hamsters. De jonge hamsters zitten verdeeld over vier groepen, twee voor de mannen en twee voor de vrouwen. Voor beide geslachten een hok voor jongen van 3 tot 4 weken, deze mogen hier rustig wennen aan een zelfstandig leven. Daarna een groep voor 4 tot 5a6 weken, dit zijn de groepen waar ik veel tijd en aandacht aan geef en vanuit deze groepen mogen ze verhuizen. Hieronder zal ik in het kort wat vertellen over de kleuren en genetica van de russische dwerghamster, met name de kleuren die ik fok.

De wildkleur varianten

Dit zijn de kleuren waarbij de ticking in de haren afwezig is en je duidelijk de aalstreep en de bogen aftekening ziet..

Wildkleur, dit is de kleur die de hamster heeft als er geen kleur mutaties tot uiting komen. Wel is er een variatie in kleur, zo zijn er vrij lichte maar ook donkere wildkleuren.

Blauw wildkleur (dd), dit recessieve gen zorgt voor een verdunning van het pigment waardoor je een blauwgrijze hamster ziet.

Geel wildkleur (pp), net als blauw wildkleur ook weer een recessief gen. In dit geval is de pigment verdunning zo sterk dat zelfs het pigment uit de ogen is verdwenen. Hierdoor blijft er enkel nog wat geel pigment over in de vacht en heeft de hamster rode ogen.

Blue fawn (dd pp), dit is de combinatie van blauw en geel wildkleur. In feite krijg je dan een geel wildkleur hamster met een zacht blauw/grijze waas over zijn vacht.

De mandarijn varianten

Mandarijn is een dominant gen wat zorgt voor een oranje tot bruine kleur, dit gen is heel interessant omdat het op zichzelf al vele kleurvariaties kent. 

Mandarijn (Mama) is een dominant gen wat van nature vele kleur variaties kent. Zodra de jongen 8 dagen zijn hebben ze een prachtige oranje mandarijn kleur, als ze een week of 4 zijn zien ze er vaak uit zoals de bovenste van deze twee foto's. Hierna zullen ze verkleuren naar hun uiteindelijke kleur, deze kan variëren van licht oranje achtig tot heel donker bruin. De tweede foto laat een volwassen mandarijn hamster zien.

Camel (dd Mama) is de combinatie van mandarijn met blauw wildkleur. Ook deze zullen iets verkleuren als ze van jeugd vacht naar volwassen vacht verharen, maar veel minder extreem als de gewone mandarijnen. Er zijn lichtere en donkere camels, maar over het algemeen zijn ze allemaal crème en zacht van kleur.

Mandarijn RO (pp Mama) is de combinatie van mandarijn met geel wildkleur. Onder invloed van het p-gen hebben deze hamsters een prachtige oranje kleur en rode ogen, in tegenstelling tot de mandarijn en camel zijn mandarijn RO hamsters wel kleurvast. Er is wel wat variatie van kleur, maar geen overgang van jeugd naar volwassen vacht.

Camel RO (dd pp Mama) is de combinatie van mandarijn, blauw wildkleur en geel wildkleur. Net als bij de mandarijn RO is dit wel een stabiele kleur. Deze hamsters zijn egaal creme van kleur met uiteraard de rode ogen van het p-gen.

De zwart varianten

Dit gen zorgt ervoor dat de hamsters eenkleurig worden, je ziet dus geen bogen aftekening meer en de aalstreep is slechts nog vaag zichtbaar..

Zwart (aa), ook dit is weer een recessief gen. Dankzij dit gen krijg je een bijna geheel zwarte hamster.. De oortjes en voetjes zijn altijd wit, daarnaast hebben ze een wit befje of keelvlek en vaak ook nog een witte buikvlek.

Russisch blauw (aa dd), in combinatie met blauw wildkleur krijg je een donker grijs/blauwe hamster.. Ook bij deze kleur zie je de witte voetjes en oortjes, befje/keelvlek en de witte buikvlek.

Dove (aa pp), in combinatie met geel wildkleur krijg je een hamster met lichtgrijze vacht waarover een bruine waas zichtbaar is, de ogen zijn rood.

Lilac RO (aa dd pp), in combinatie met blauw wildkleur en geel wildkleur zal de hamster zacht licht grijs zijn met rode ogen.

De parel varianten

Parel is een dominant gen, in tegenstelling tot de voorgaande genen is dit geen kleur maar een tekening. Parel zorgt ervoor dat al het pigment zeer sterk verdunt, soms zie je nog wel wat kleur maar vaak word de kleur geheel wit. De aalstreep blijft echter in de meeste gevallen nog goed zichtbaar, ook op de kop en vaak de kont is er nog kleur te zien.

Parel (Pepe), een dominant gen wat zorgt voor hele lichte tot bijna witte hamster met gekleurde aalstreep en iets meer kleur op kop en kont.

Blauw Parel (dd Pepe), door de blauwverdunning is deze parel een heel stuk lichter als een gewone parel. Als ze ouder worden kunnen ze soms zelfs helemaal wit worden.

Blauw Parel (pp Pepe), in combinatie met geel wildkleur word de kleur zeer sterk verdunt, vaak zijn ze helemaal wit met een nauwelijks zichtbare aalstreep en soms nog net wat kleur op de neus. Als ze volwassen zijn dan worden ze zelfs compleet wit.

Mandarijn Parel (Mama Pepe), in combinatie met mandarijn is enkel nog bij jonge dieren heel vaag een oranje aalstreep te zien. Eenmaal volwassen worden ze over het algemeen geheel wit.

Mandarijn RO Parel (pp Mama Pepe), in combinatie met geel wildkleur en mandarijn is enkel nog bij jonge dieren heel vaag een oranje aalstreep te zien. Eenmaal volwassen worden ze geheel wit.

De merle varianten

Ook merle is weer een dominante tekening. Typisch is dat de aftekening op de wildkleur varianten vooral op de schouders duidelijk te zien is en in iets mindere mate op de rug, op de zwart varianten is de tekening vele malen sprekender en bijna over heel het lichaam te zien en op de mandarijn varianten is merle nauwelijks zichtbaar.

Wildkleur merle (Meme), dit gen geeft een gemarmerde tekening die met name op de schouders sterk aanwezig is. In tegenstelling tot parel kan je bij dit gen nog heel duidelijk de onderliggende kleur van de hamster zien.

Blauw wildkleur merle (dd Meme)

Geel wildkleur merle (pp Meme)

Bleu fawn merle (dd pp Meme)

Mandarijn merle (Mama Meme), net zoals bij mandarijn merle is merle op de overige mandarijn kleuren helaas ook nauwelijks zichtbaar..

Zwart merle (aa Meme), wat mij betreft komt merle op de zwart varianten het meest tot zijn recht. De dekkleur is prachtig gemarmerd en aan de onderkant zie je nog welke kleur er onder de merle tekening zit.

Russisch blauw merle (aa dd Meme)

Dove merle (aa pp Meme)

Lilac RO merle (aa dd pp Meme)

De bont varianten

Bont (??)
Ik heb een koppel bont kunnen overnemen van een bevriende fokker, genetisch kan ik er verder nog niet veel over zeggen. Hij heeft bonte dieren met veel wit en bonte dieren met erg weinig wit, naar zijn ervaring is het het best om deze gecombineerd te fokken. Twee dieren met veel wit koppelen kan zwakkere jongen opleveren,,

Omdat ik graag met eigen foto's van eigen hamsters werk, zijn er nog een paar kleuren waarbij de foto ontbreekt. Het zijn kleuren die in mijn lijnen tevoorschijn kunnen en zullen komen, dus uiteindelijk zullen alle kleuren van bijpassende foto voorzien worden.