Roborovski Dwerghamsters

De roborovski dwerghamster word vergeleken met de russische dwerghamster minder vaak gehouden en ook zijn er minder fokkers van. Dit komt met name omdat ze een stuk sneller en bewegelijker zijn als de rus, hierdoor zijn ze met name voor kinderen wat moeilijker te hanteren. Ook zal je ze overdag veel minder zien.. Wat mij betreft maken ze dit ruimschoots goed doordat ze in de avond zeer actief zijn wat het ontzettend leuke kijkhamsters maakt. Daarnaast worden ze ouder, gemiddeld 3 jaar en zijn ze in groepjes te houden. Hoewel het voor komt dat bepaalde hamsters niet klikken heb ik zelf geen enkele roborovski alleen zitten, de hamsters die in een bepaalde groep niet  pasten heb ik probleemloos in een andere groep kunnen koppelen. Aangezien deze soort veel energie heeft is een loopwiel zeker nodig. Tot slot heeft de roborosvki zeker de behoefte aan een zandbad met chinchilla zand, omdat ze oorspronkelijk uit woestijngebieden komen hebben ze zonder zandbad snel een vettige vacht.

 

Op 1 april 2018 kocht mijn man onze eerste 4 koppels roborovski dwerghamsters, gewoon om eens te ervaren hoe het is om deze soort te houden en te fokken.. Wat begon met zomaar een paar hamsters groeide al snel uit tot ware passie. Zo ben ik onder andere bezig met de erkenning van de roborovski en fok ik voor zover mogelijk alle bestaande kleuren. 

De kleuren van mijn roborovski dwerghamsters

Op dit moment fok ik de roborovski dwerghamster in de volgende kleuren:

Wildkleur, dit is de kleur die de hamster heeft als er geen kleur mutaties tot uiting komen. 

Cinnamon (pp). Cinnamon is een verdunningsfactor waarbij de kleur lichter is als bij de gewone wildkleur. Bijzonder aan dit gen is dat alle cinnamon jongen met rode ogen geboren worden, echter kleuren de ogen met een paar dagen al zo donker dat ze uiteindelijk niet meer te onderscheiden zijn van zwarte ogen. Combineer je cinnamon echter met bont, snowbear of wit dan zullen de ogen wel rood blijven.

Blauw (aa), inmiddels heb ik de eerste effen blauwe robos zitten. De wenkbrauwen ontbreken, de buik is wit en vaak loopt het wit bij de wangen wat omhoog. Wat gezondheid betreft merk ik nog geen verschil met hun anders gekleurde soortgenoten. Op latere leeftijd kunnen ze "roesten", wat wil zeggen dat ze bruiner gaan worden of een bruine waas over hun vacht zullen krijgen..

Op dit moment ben ik nog niet zo lang bezig met mijn lilac (blauw cinnamon) project, ik heb dan ook nog geen dieren in deze kleur om op de foto te zetten..

Lilac (blauw cinnamon) (aa pp). Blauw en cinnamon kan je combineren, je krijgt dan grijsbruine dieren, hierbij heeft licht een sterke invloed op hoe je de kleur ziet en zullen ze op sommige foto's heel grijs lijken terwijl dezelfde hamsters op andere foto's juist veel bruiner lijken. Ook bij deze kleur worden de jongen met rode ogen geboren die later naar zwart zullen kleuren.

Whiteface (husky) (hh) of (Wfwf). Er zijn twee verschillende genen die voor whiteface zorgen, de eerste is recessief en de tweede is doninant.

Cinnamon whiteface (husky) (pp hh) of (pp Wfwf). Net als bij de effen cinnamon zal de cinnamon whiteface geboren worden met rode ogen die met een paar dagen door kleuren naar vrijwel zwarte ogen. Ze zijn ietsje lichter als gewone whiteface hamsters, maar het verschil is soms vrijwel niet te zien..

Lijkt mij een mooie aanwinst bij de bestaande kleuren, maar of blauw whiteface te fokken is zal nog moeten blijken..

Blauw whiteface (husky) (aa hh) of (aa Wfwf). Ik probeer op dit moment blauw en whiteface te combineren, of dit genetisch mogelijk is zal nog moeten blijken.. 

Bont (Dsds) of (ss), ook bij de Bonte robos is er een recessieve variant en een dominante variant.

Bont whiteface: (bijvoorbeeld: Dsds Wfwf of ss hh)
Combineer je bont en whiteface, dan krijg je bont whiteface, deze dieren zijn duidelijk een stuk lichter van kleur als normale bonte roborovski dwerghamsters.

Cinnamon bont (pp Dsds) of (pp ss), cinnamon in combinatie met bont. In tegenstelling tot de andere cinnamon kleuren blijven bij deze diertjes de ogen wel zichtbaar rood. Hetzelfde geld voor creme in combinatie met snowbear of wit. Gewoon cinnamon en cinnamon whiteface worden als rood oog geboren, maar al binnen een aantal dagen kleuren de ogen zwart.

Blauw bont (aa Dsds) of (aa ss), combineer je blauw met bont, dan krijg je blauw bont.

Op dit moment ben ik nog niet zo lang bezig met mijn lilac bont (blauw cinnamon bont) project, ik heb dan ook nog geen dieren in deze kleur om op de foto te zetten..

Lilac bont (blauw cinnamon bont) (aa pp Dsds) of (aa pp ss). Blauw, cinnamon en bont kan je combineren, je krijgt dan bonte grijsbruine dieren, hierbij heeft licht een sterke invloed op hoe je de kleur ziet en zullen ze op sommige foto's heel grijs lijken terwijl dezelfde hamsters op andere foto's juist veel bruiner lijken.

Snowbear (Dsds ss), als je één gen voor dominant bont combineerd met twee genen voor recessief bont krijg je "snowbear". Een witte hamster met alleen een vlekje op zijn hoofd.

Snowbear RO (pp Dsds ss), als je één gen voor dominant bont combineerd met twee genen voor recessief bont krijg je "snowbear". Een witte hamster met alleen een vlekje op zijn hoofd, voeg je daar nog cinnamon aan toe dan krijg je een snowbear met rode ogen.

Wit (Wfwf hh) of(DsDs ss), ook wit is eigenlijk weer een combinatie van verschillende genen. Er is wit op basis van dominant en recessief whiteface, maar ook de combinatie van dubbel dominant bont en recessief bont geeft witte hamsters.

Wit RO (pp Wfwf hh) of(pp DsDs ss), wit RO is opnieuw een combinatie van verschillende genen. Er is wit op basis van dominant en recessief whiteface, maar ook de combinatie van dubbel dominant bont en recessief bont geeft witte hamsters. Voeg je er vervolgens nog cinnamon aan toe dan krijg je wit RO

Odd-eye (geen genetische code), soms gebeurd het dat een hamster twee verschillende kleuren ogen heeft. Dit noem je odd-eye. Bij russische dwerghamsters kwam dit ook zo nu en dan voor en was dit niet erfelijk, je kan er dus niet gericht op fokken. Wel blijkt het (vrijwel) alleen bij kleuren die normaal gesproken rode ogen hebben voor te komen. Hetzefde geld voor een vergelijkbaar verschijnsel, mozaïek, wat neerkomt op donkere vlek in de vacht waarbij de verdunningsfactor blijkbaar is opgeheven. Terug naar de roborovski dwerghamsters, net als bij de russen lijkt het enkel voor te komen bij de cinnamon (rood-oog) gerelateerde kleuren. Wel heb ik in de korte tijd dat ik robos fok al meer odd eye roborovski dwerghamsters tegen gekomen als in al die jaren dat ik russen fokte. Zal het bij de roborovski dan wel erfelijk zijn? Inmiddels heb ik de mogelijkheid gekregen om een odd eye koppel te maken, nu maar hopen dat ze voor mooie jongen gaan zorgen!